Turussa oltiin tiistaina vakavan asian äärellä, kun puhuttiin aivovammoista erityisesti urheilun saralla. Viestintäliiga järjesti yhdessä Medicortex Oy:n kanssa keskustelutilaisuuden, jossa oli nykyisiä ja entisiä urheilijoita kertomassa päähän tulleista iskuista omien lajiensa parista.

Kansainvälistä aivovammaviikkoa vietetään 13.-19.11.2017. Aivovammaviikkoa varten entiset ja nykyiset urheilijat lähtivät mukaan tukemaan #Pääasia-kampanjaa, joka käynnistyi Turussa tiistaina 7.11. kahvi- ja keskustelutapahtumalla. Keskustelupaneelissa olivat mukana vapaaottelija Teemu Packalén, jääkiekkoilija Jonne Virtanen, entinen koripalloilija Tiina Sten, entinen jääkiekkoilija Tommi Kovanen sekä kampanjaa tukevaa Medicortex Oy:tä edustanut lääkäri Mårten Kvist.

Tilaisuuden alussa Aivovammaliitto ry:n edustaja Piia Warvas kertoi Aivovammaliiton toiminnasta. Tämän jälkeen pureuduttiin tilastoihin ja faktoihin. Ennen keskusteluosuuden alkua saatiin kuulla myös yllättävä fakta: 75% aivovammoista jätetään noteeraamatta.

Keskusteluosuuden alkuun puhetta herätti jääkiekkoilija Jere Karalahden Aamulehdessä viime viikonloppuna antama lausunto, jossa hän vähätteli lajissaan ikävän usein esiintyviä päävammoja. Kiekkomiehet Kovanen ja Virtanen olivat asiasta vahvasti eri linjoilla kollegansa kanssa. Erityisesti Virtanen pyöritteli päätään Karalahden sitaatin kuultuaan.

– Jerenkin kannattaisi ottaa osaa aivovammatutkimukseen. On voinut tulla muutama liikaa, kun tuollaisia suustaan päästelee, Virtanen letkautti.

– Ehkä se kertoo siitä tiedon vähyydestä, joka liittyy vieläkin aivovammoihin. Itse lausunto oli aika häkellyttävän ala-arvoinen, mutta onneksi kehitys kehittyy ja se tietoisuus siinä sivussa. Tutkimukset ovat kehittyneet ja nykyään suhtaudutaan aivovammoihin paljon vakavammin ja tiedetään niistä paljon enemmän, Kovanen säesti.

Koripalloilija Tiina Sten kertoi omista koettelemuksistaan päävammojen parissa. Sten toi esille, miten välinpitämättömästi hänen lajissaan on suhtauduttu päähän kohdistuneisiin iskuihin. Joukkueen menestys on useasti laitettu pelaajan terveyden edelle.

– Olen pelannut kaksitoista vuotta huipputasolla ja saanut monta iskua päähän, eikä minulla ole kertaakaan tehty aivotärähdystestiä.

Sten kertoi esimerkin tapauksesta, jossa päävammaan ei suhtauduttu vakavasti, koska kevään ratkaisupelit olivat käsillä.

– Sain treeneissä tosi pahan iskun päähän ja tipuin lattialle. Minulta murtui kasvoista osa, jonka jälkeen lähdin itse ajamaan joukkueen fysioterapeutille. Minulle laitettiin joku junnu mukaan, kun muut näkivät, että minulla oli nenä vähän väärässä paikassa. Lähdin itse ajamaan autolla pimeässä fysioterapeutille, joka laittoi nenäni takaisin paikalleen. En mennyt missään vaiheessa lääkärille. Minulle tehtiin nopeasti maski ja odotettiin, että silmät eivät olleet niin turvonneet, että pystyn pelaamaan, koska meillä oli pudotuspelit kesken. Ketään ei varmaan kiinnostanut edes selvittää sitä koko tilannetta.

Vapaaottelija Teemu Packalén on myös saanut oman osansa päävammoista rajussa lajissaan. Turkulainen UFC-ottelija korosti lajin katto-organisaation ottavan päähän kohdistuvat vammat vakavasti ja myös treenisalilla harjoitukset keskeytetään välittömästi, jos mikään viittaa vähääkään päähän tulleeseen vammaan. Kehään ei voi astella pelko puserossa, vaikka Packalén tiedostaakin päävammojen vakavuuden.

– Jos menisin häkkiin pelkäämään, niin en nousisi sieltä kädet pystyssä pois. Kyllä sinne mennään voittamaan keinolla millä hyvänsä.

Tilaisuuden lopuksi Mårten Kvist kertoi kuulijoille uudesta innovaatiosta, jota Medicortex on kehittänyt. Tavoitteena on tuoda pikatestit aivotärähdyksiä varten kaikkien kuluttajien saataville. Näin aivovammoja saataisiin ehkäistyä ja tuotua nopeasti oikeaa hoitoa aivovammasta kärsiville potilaille.