Blogi

7 askelta taivaaseen – Näin teet paremman Instagram-videon

By 06/06/2019 kesäkuu 10th, 2019 No Comments
näin teet paremman Instagram-videon

Kesä on täällä taas. Eli erilaisia, enemmän tai vähemmän niukkoja muotiasusteita, mahtavia festareita ja äärettömän kauniita ja valoisia öitä.

Kesä näkyy myös sosiaalisessa mediassa, sillä kauniit luonnonilmiöt, kukkivat kasvit, suosikkiartistien keikat ja terasseilla nautitut drinkit suorastaan vaativat postaamaan itsestään someen. Rusketusraidoista, mökkireissuista ja uimarannoista puhumattakaan. Tällä kertaa ei kuitenkaan keskitytä siihen, kenellä on parhaat (tai pisimmät) keikkasnäpit, tai kuka on käynyt ahkerimmin salilla kesälläkin. Tänään keskitytään siihen, miten nämä postaukset tehdään.

Melko harva meistä kantaa nykyisin legendaarista digikameraa mukanaan, vaan kuvat ja videot taltioidaan näppärästi puhelimella. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että kännyköiden kamerat ovat lähes poikkeuksetta jo niin laadukkaita, että niillä pystyy kuvaamaan edistyneempääkin materiaalia. Tästä kertoo muun muassa se, että MTV kuvaa useita juttuja Kymmenen uutisiin käyttämällä ainoastaan puhelimen kameraa.

Aivan yksinkertaista puhelimellakaan kuvaaminen ei ole, vaan sekin sisältää omat sudenkuoppansa, jotka meistä jokaisen tulisi huomioida kuvaustilanteessa parhaansa mukaan.

Jyri Viestintäliigan videokornerista antaakin nyt orastavan kesäkiimansa kunniaksi terävimmät vinkit siihen, miten teet omasta Instagram-videostasi laadukkaamman ja nouset oman verkostosi somehefeksi!

1. Pysty vai vaaka?

Alkuaikoina Instagramissa oli mahdollista julkaista vain neliön muotoisia kuvia ja videoita, mutta nykyisin palvelu tukee myös pysty- ja vaakamallisia julkaisuja. Mutta kumpi niistä on parempi vaihtoehto?

Ei oikeastaan kumpikaan. Tai periaatteessa molemmat. Pääosin se riippuu julkaisijan omista mieltymyksistä, mutta tietynlaiset sisällöt toimivat paremmin pystynä kuin vaakana, kun taas joissain videoissa vaakavideo saattaa näyttää oleellista sisältöä, joka rajautuisi pystymallisessa videossa kuvan ulkopuolelle.

Pystykuva saattaa olla monessa tapauksessa toimivampi ratkaisu Instagramissa…


…mutta pystykuva saattaa rajata videosi kannalta olennaisia asioita kuvaruudun ulkopuolelle, kun taas vaakakuva näyttää laajemmalta alalta ympäristöä.

2. Videon pituus

Instagram on jo muutaman vuoden ajan mahdollistanut jopa 60 sekuntia pitkien videoiden julkaisun palvelussa. Siitä huolimatta Instagramissa julkaistavien videoiden pituus kannattaa pitää maksimipituutta lyhyempänä, sillä ihmisten kärsivällisyys katsella pitkiä sisältöjä sosiaalisessa mediassa on hyvinkin rajallinen.

 

3. Skaalaa video

Lataat hyvin ja huolellisesti kuvatun videon Instagramiin, mutta esikatseluikkunassa siitä näkyy vain osa, tai se näyttää runsaasti zoomatulta. Mikä avuksi? Tätä varten Instagramista löytyy taikanappi nimeltä skaalaus. Sitä painamalla videosi sananmukaisesti skaalautuu oikeisiin mittasuhteisiin. Tämä ongelma on yleinen varsinkin vaakavideoiden kohdalla.

Skaalauspainike löytyy Instagramin julkaisuvälilehden vasemmasta alakulmasta.

Neliö on Instagramin aito ja alkuperäinen video- ja kuvamuoto, mutta käyttämällä vasemmasta alakulmasta löytyvää skaalauspainiketta…


…saat videosi näykymään oikeissa mittasuhteissa, joka auttaa varsinkin vaakavideoiden kanssa.

 

4. Filtterillä vai ilman?

Filtterit ovat Instagramin ehkä selkein kaksiteräinen miekka. Kuten Nella kirjoitti fiksusti jo viime kesänä, voivat ne olla joko paras ystäväsi tai pahin vihollisesi. Maltillisesti käytettynä filtterit voivat tuoda erittäin kauniin lisän videoosi, mutta pahimmillaan ne pilaavat sen totaalisesti. Pohdi siis tarkkaan, sopiiko filtteri sinun videoosi vai ei.

Yksi hyvä nyrkkisääntö on se, ettei filttereitä kannata juuri koskaan jättää 100 % teholle. #NOFILTER

 

5. Valotus ja varjot

Kesällä paistaa (toivottavasti) aurinko, joka tuo mukanaan omia haasteita videoiden kuvaamiseen. Kun kuvaat videota, niin pyri tarkkailemaan, mistä suunnasta aurinko paistaa ja miten se vaikuttaa videoosi. Kannattaa siis aina kokeilla parista eri kuvakulmasta, jotta näet konkreettisesti linssin kautta, mikä on paras kuvakulma. Liian varjoisella tai ylivalottuneella tunnelmalla viet hyvästäkin videosta huomion täysin vääriin asioihin.

Lähes jokaisen puhelimen kameralla pystyy nykyisin kohdentamaan haluttuun kohtaan painamalla sitä sormella, jonka lisäksi joillakin puhelimilla pystyy säätämään myös valotusta.

Varsinkin aurinkoisella säällä videosi saattaa helposti näyttää tältä…


…mutta tilanne on korjattavissa. Käännä kameraa siten, ettei aurinko osu aivan kohtisuoraan linssiin ja kohdista auringon ja taivaan sijaan toiseen kohteeseen, kuten tässä tapauksessa kukkiin.

 

6. Äänet ja teksti 

Tämä osio menee ehkä enemmän yritysmaailman puolelle, mutta antaa mennä, kun on kerran päästy vauhtiin mielekiintoisen aiheen tiimoilta! Eli videon äänet ja tekstit. Niihin tulee myös kiinnittää huomiota, sillä useimmat käyttäjät katsovat Instagram-videot suoraan feedissä ilman ääniä. Tämän vuoksi Instagramissa julkaistavat videot olisi hyvä tekstittää, mikäli niillä on jokin selkeä tavoite, kuten myynti, näkyvyyden kasvattaminen tai ylipäänsä huomion herättäminen.

Tekstittämällä videosi varmistat, että sanomasi saavuttaa myös ilman äänia katsovat ihmiset.

 

7. Huomioi kansikuva!

Kansikuvan vaihtaminen ei ole Instagramissa millään muotoa pakollista, vaadittavaa tai muutakaan, ellei kyseessä ole mainos- tai esittelyvideo. Siitä huolimatta kansikuvan vaihtamisen mahdollisuus on hyvä tiedostaa, sillä se on kätevä tapa tuoda hieman ammattimaisempi ja huolitellumpi vaikutelma julkaisuusi.
Videosi kansikuvan pystyt vaihtamaan Instagramin videoeditorin oikeasta alakulmasta löytyvän kansikuva-välilehden kautta.

Kansikuvaksi kannattaa vaihtaa sellainen kuva, joka herättää mahdollisimman paljon huomiota ja mielenkiintoa.

Haluatko sinä kehittyä kanssamme Instagram-fakiiriksi? Ota yhteyttä!

Leave a Reply