Blogi

Joulun somevinkit selkokielellä

By 25/12/2018 toukokuu 29th, 2019 No Comments
somevinkkijoulukalenteri

Viestintäliigan Instagram-tilillä on pyörinyt joulukuun ajan meidän oma somevinkkijoulukalenteri. Nyt kun kalenterin kaikki luukut on avattu, ja arjen kiire on ainakin hetkeksi hellittänyt, on hyvä hetki avata noita vinkkejä myös tekstin muodossa.

 

Vinkki 1: Ole oma itsesi, äläkä esitä mitään

Peli avattiin Saaran vinkillä. ”Ole oma itsesi, äläkä esitä mitään” on loistava vinkki paitsi sosiaaliseen mediaan, myös ihan elämään ylipäänsä. Kun olet aidosti oma itsesi, etkä vedä mitään roolia, on sinua helpompi lähestyä ja ymmärtää. Jos sinulla on jatkuvasti jokin rooli päällä, ajat itsesi ennen pitkää nurkkaan, josta saattaa olla hankalaa löytää tietä ulos.

 

Vinkki 2: Somessa ei kannata sanoa mitään, mitä et ole valmis sanomaan kasvotusten

Jonkin asian puolesta protestoiva, ja sen vuoksi sokerilakkoon mennyt Teemu jakoi vinkin, joka helposti pääsee unohtumaan somessa touhutessa. Nimimerkin, valeprofiilin tai kasvottoman profiilikuvan takaa on todella helppo huudella kaikenlaisia törkeyksiä ja sanoa, mitä ikinä sylki suuhun tuokaan. Mutta entä jos me kaikki ajattelisimme asiaa kuten Teemu, ja sanoisimme somessa vain sellaisia asioita, joita olisimme valmiita sanomaan myös kasvotusten? Kuinka paljon miellyttävämpi paikka some olisikaan…

 

Vinkki 3: Älä hauku muita somessa

Joulukuun ensimmäinen maanantai oli monelle pikkujoulujen seurauksena varsin ankea ja raskas. Mutta onneksi meillä on Seppo, joka toi omalla somevinkillään iloa päivään! Seppo on iloinen ja hyväntuulinen persoona, joka lähestyy asioita positiivisella näkökulmalla, eikä hauku muita sosiaalisessa mediassa, vaan suoraan kasvotusten.

 

Vinkki 4: Älä ota liikaa paineita

Neljännestä luukusta kurkisti jokseenkin mystinen saunatonttu nimeltä Matias. Saunan lämmittämisen ja selänpesun lomassa Matias ehti myös kertoa oman somevinkkinsä, joka kehotti meitä unohtamaan ylimääräiset paineet. Kaikkien vinkkien, ohjekirjojen ja etikettien sekamelskassa on hyvä muistaa, että parasta jälkeä someen syntyy, kun ottaa rennosti ja antaa mennä vaan.

 

Vinkki 5: Varaudu siihen, että julkaisusi herättää eriäviä mielipiteitä

Kultaisia sanoja arvon Oskulta, jälleen kerran. Aivan kuten normaalissa maailmassa, myös somessa on yhtä paljon erilaisia mielipiteitä kuin siellä on ihmisiäkin. Eli jossain vaiheessa tulee todennäköisesti vastaan tilanne, jossa julkaisusi saattaa herättää sekä positiivisia että negatiivisia reaktioita. Negatiivinen reaktio ei ole maailmanloppu, varsinkaan, jos siihen osaa suhtautua oikein. Eli oikeasta korvasta sisään ja vasemmasta ulos! Toki palautteen mukana tulevat kehityskohdat kannattaa silti huomioida.

 

Vinkki 6: Löydä oma kanavasi ja persoonallinen tyyli viestiä

Matti sen sanoi. Oman kanavan ja tyylin löytäminen on ensiarvoisen tärkeää, mikäli suunnitelmiisi kuuluu se, että voisit nauttia sosiaalisen median käytöstä. Ei ole mitään syytä käyttää jokaista mahdollista somekanavaa, jos et itse tunne oloasi mukavaksi niissä kaikissa.

 

Vinkki 7: Uskalla erottua 

Kuinka tylsä paikka some olisi, jos me kaikki tekisimme asiat siellä täysin samalla tavalla? Todella tylsä. Ottakaa siis oppia Nikistä, olkaa rohkeita ja tehkää asioita omalla tyylillä, älkääkä upotko harmaaseen massaan.

 

Vinkki 8: Älä mene liian kännissä someen 

Taneli, tuo vanha kaikkitietävä oraakkeli jakoi meille vinkin, joka kannattaa pitää mielessä varsinkin perjantai-lauantai akselilla. Hauskaa saa ja kuuluukin pitää, mutta on hyvä oppia tunnistamaan se raja, jonka jälkeen some kannataa pitää visusti kiinni. Aamuyöstä väärälle henkilölle lipsautetut rakkaudentunnustukset, työ- tai koulukavereihin kohdistuvat ”suorat sanat” ja liiaksi löystyneet kielenkannat ovat omiaan aiheuttamaan vuosisadan morkkiksia.

 

Vinkki 9: Älä usko kaikkea mitä näet

Kuten Tiina sanoi, ei kaikki somessa vastaantuleva ole aina totta. Photoshopilla ja filttereillä asiat ja ihmiset saadaan näyttämään juuri siltä, kuin käyttäjä itse haluaa. Ei siis kannata rinnastaa omaa elämäänsä tai kehonkuvaansa johonkin, jota näet sosiaalisessa mediassa.

 

Vinkki 10: Tuottamasi sisältö on tärkeämpää, kuin seuraajamääräsi

Joillekin seuraajamäärä saattaa olla onnistumisen tai suosion mittari, mutta tosiasiassa merkittävämpi asia on se, millaista sisältöä tuotat, aivan kuten Nella kertoi.

 

Vinkki 11: Muista, että asioilla on aina kaksi puolta 

Vaikka Tanelilla olikin laskuopin kanssa vielä tekemistä, heitti hän jälleen ilmoille loisteliaan vinkin. Somessa törmää nykyisin moniin aggressiivisiin kannanottoihin ja kiistatilanteisiin, joihin tekisi mieli ottaa kantaa. Ennen keskusteluun osallistumista kannattaa kuitenkin varmistaa, että tunnet molempien osapuolien taustat ja näkökulmat, ettet aiheuta tahtomattasi mielipahaa tai väärinymmärryksiä.

 

Vinkki 12: Älä provosoi tai provosoidu

Sosiaalisessa mediassa on runsaasti erilaisia ihmisiä ja asioita, joten väkisinkin jossakin vaiheessa alkaa joku asia ärsyttämään. Siinä vaiheessa kannattaa palauttaa mieleen Jyrin somevinkki. Kun maltat välillä hengittää syvään ja laskea viiteen ennen kommenttisi postaamista, vältytään monilta ylimääräisiltä ja turhilta somekiistoilta.

 

Vinkki 13: Kunnioita ihmisten erilaisuutta

Kuten edellisessä kohdassa nostettiin esiin, on somessa runsaasti erilaisia ihmisiä ja asioita. Kannattaa siis ottaa koppi Tiinan vinkistä ja kohdata uudet asiat ja ihmiset avoimella mielellä ja ottaa erilaisuus rikkautena. Eihän me kadullakaan käydä sellaisten ihmisten kimppuun, joilla on erilaiset mielipiteet kuin itsellä. Ei tehdä sitä siis somessakaan.

 

Vinkki 14: Somejulkaisu ei koskaan katoa kokonaan

Sokerilakosta kahviongelmiin. Ei ole helppo Teemun joulukuu. Siitä huolimatta Viestintäliigan oma Pyhimys jakoi toisenkin somevinkin, joka muistutti siitä, että somejulkaisusi eivät välttämättä koskaan poistu kokonaan, vaikka poistaisitkin ne omalta tililtäsi. Kannattaa siis pohtia tarkkaan, millaista materiaalia omissa kanavissa voi ja kannattaa julkaista.

 

Vinkki 15: Varo feikkiprofiileita

Kuka tahansa voi esiintyä kenenä tahansa. Toki somessa kannattaa liikkua avoimin mielin ja ajatella ensisijaisesti positiivisesti, mutta feikkiprofiilit ja muut ikävät tosiasiat kannattaa pitää taustalla mielessä, kuten Matias tekee.

 

Vinkki 16: Joskus kannattaa olla vain hiljaa

Hiljaisuus on kaunista. Sitä paitsi, miksi turhaan sanoa mitään, jos ei ole sanottavaa?

 

Vinkki 17: Käytä aikaa taustatyöhön ja inspiraation etsimiseen

Kun maltat rauhassa etsiä taustatietoa ja inspiraatiota ja otat mallia kokeneemmista somekäyttäjistä, on sinun huomattavasti helpompi löytää juuri sinulle sopiva tyyli viestiä.

 

Vinkki 18: Älä ota paineita yhtiötovereiden Tinder-menestyksestä 

Mitäpä tähän lisäämään. Ole kuin Juhani, äläkä ota paineita yhtiökumppaneidesi (tai kenenkään muunkaan) Tinder-menestyksestä, vaan tee omaa juttuasi!

 

Vinkki 19: Somessa kannattaa verkostoitua mahdollisimman paljon 

Saaran vinkkaama verkostoituminen on arvokas asia sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa. Verkostoitumalla ja osallistumalla saat laajennettua ”lähipiiriäsi”, joka johtaa siihen, että oma feedisi näyttää todennäköisesti huomattavasti mielenkiintoisemmalta ja miellyttävämmältä. Nautinnollisempi syöte tarkoittaa myös sitä, että eteesi tarjotaan keskusteluita, joihin sinulla on annettavaa ja joista saat enemmän irti. Ja kuka tietää, vaikka tunnollinen verkostoituminen somessa johtaisi vaikka uuteen työpaikkaan tai vuosisadan rakkaustarinaan!

 

Vinkki 20: Älä ole laumasielu ja kiusaa porukalla – leikkisyys ja ystävällisyys kunniaan!

Postiviisiuuden ja innovatiivisuuden oma suurlähettiläs Petteri puhuu asiaa. Ennen kuin lähdette joukolla hyökkäämään yksittäisen henkilön kimppuun pysähtykää miettimään hetkeksi, miltä tuntuisi, jos sinä olisit samanlaisen hyökkäyksen kohteena? Kohdelkaa toisianne hyvin, myös somessa.

 

Vinkki 21: Näe some mahdollisuutena, älä uhkana 

Normaalisti kameran takana vaikuttava Jyri kömpi tällä kertaa linssin toiselle puolelle ja puhui heti uhkista ja mahdollisuuksista. Jos näet sosiaalisen median pelkästään uhkana, muodostuu siitä sinulle mörkö, etkä nauti enää sen käytöstä. Miksi kävellä munankuorilla, kun voisi nähdä asiat positiivisellakin tavalla?

 

Vinkki 22: Muista tekijänoikeudet

Kun postaat someen kuvia tai videoita, muista aina tekijänoikeudet, muistuttaa Osku. Googlesta tai muualta internetistä löytyvät kuvat eivät ole meidän kaikkien uudelleenkäyttöä varten, vaan ne ovat suojattu tekijänoikeuksilla. Mutta ei hätää. Netistä löytyy kyllä myös runsaasti kuvia, joita voit käyttää aivan vapaasti. Niitä löydät muun muassa erilaisista kuvapankeista.

 

Vinkki 23: Kohtele muita niin, kuin haluaisit äitisi kohtelevan sinua

Niin. Haluaisitko, että äitisi olisi sinulle ilkeä ilman syytä, eikä antaisi mahdollisuuksia tuoda omia näkemyksiäsi esiin? Tuskin. Nyt siis lusikka kauniiseen käteen ja Petterin oppia toteuttamaan. Ollaan kaikki toistemme äitejä somessa!

 

Vinkki 24: Steriili tussuttelu ei kiinnosta ketään! 

Kukapa muukaan voisi jouluaaton vinkin kertoa, kuin itse toimitusjohtajamme Iiro? Ja mikäpä muu se vinkki voisikaan olla, kun Iiron tunnuksenomainen lausahdus steriilistä tussuttelusta? Vaikka somessa on hyvä muistaa normaalit käytöstavat ja vetää syvään henkeä ennen väittelyyn sukeltamista, ei se tarkoita sitä, että pitäisi olla tylsä seinäruusu. Kun löydät oman kanavasi ja tyylisi, voit rohkeasti tehdä omaa juttuasi ja olla sitä kautta mielenkiintoinen!

 

HUOM! Somevinkkikalenterissa esitetyt tipsit eivät ole absoluuttisia totuuksia, vaan meidän viestintäliigalaisten omia näkemyksiä. 

 

Jyri Sulander 
Viestintäliigan somevinkkijoulukalenterin käsikirjoittaja, kuvaaja ja editoija