Blogi

Kesäloma – kuinka selvitä siitä hengissä (osa 1/1)

Tämä on Viestintäliigan mainoscornerin takuuvarmaa työskentelyajoa tekevän karvanaama Teemu Yliluoman kesälomablogisarjan teksti, osa 1/1.

”Lomalle lompsis, meitsi kirmaa kesälaitumille! Ai ettien että, kyllä kesäloma on ihmisen parasta aikaa.” – Itse asiassa kesäloma on ihmisen huonointa aikaa. Nyt kerron teille, miksi.

Viime kesänä olin onnekkaassa asemassa, kun sain painaa pyyteettömästi duunia koko kesän. Kertymättömien vuosilomapäivien turvin nautiskelin intiaanikesän lämmöstä kuumankosteassa toimistossamme. Eipä ollut huolta auringossa palamisesta tai Ruisrockin jälkeisistä pelkotiloista. Tuolloin kirjoittelin kolmeosaisen blogisarjan siitä, kuinka kesäloma on lähtökohtaisestikin laiskaa ja vastuutonta, mutta pahimmillaan jopa hengenvaarallista.

Noista ajoista on vierähtänyt vuosi, ja nyt on kiperät paikat. Työurani Viestintäliigassa on nimittäin tullut siihen pisteeseen, että lakisääteiset vuosilomat kolkuttelevat minunkin ovellani. Neljä viikkoa totaalista työajan haaskausta häämöttää. Olen alkuvuoden aikana painanut pitkäjänteistä ajatustyötä, kuinka selvitä kesäloman koettelemuksista järjissään ja ylipäätään hengissä.

Lomanalkamisahdistus

Loman alkamisen aiheuttamaa ahdistusta pyritään usein peittelemään yltiöpositiivisella ja rehvakkaalla takki auki -asenteella. Tähän ansaan lankeaa hyvin moni lähestyvää lomaa kauhuissaan odottava työläinen. Lomallelähdön koittaessa tulee helposti poltettua kaikki sillat takanaan haistatellessaan firman kesätyöntekijöille tai lomansa vasta parin viikon päästä aloittaville duunikavereille. Kyseinen käyttäytymismalli on omiaan ruokkimaan lomanalkamisahdistuksen läheistä sukulaista, lomaltapaluuahdistusta.

Paras ratkaisu tähän on mielikuvaharjoittelu hyvissä ajoin ennen loman alkamista. Näin vi**uilunhalun nostaessa päätään on helpompi pitää mölyt mahassaan. Toinen pätevä vaihtoehto on purkaa paineita työkavereiden sijaan erilaisiin somekanaviin. Esimerkiksi yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitter on kuin luotu tähän tarkoitukseen.

Tyhjän päälle putoaminen

Loman alkaminen ja sen aiheuttama tyhjän päälle putoaminen on tragedia, jota jokainen käsittelee yksilöllisesti. Ensimmäiset lomapäivät kuluvat ihmetellessä, että mitähän tässä nyt pitäisi oikein tehdä. Jotkut nukkuvat aamuisin liian myöhään, jolloin koko päivä tuntuu menevän harakoille, kun ei saa enää mitään aikaiseksi. Toiset heräävät lomapäivinäkin normaaliin herätyskellon soimisaikaan ja ponkaisevat ylös aikeenaan jos jonkinlainen lomapuuhastelu. Pimennysverhot avattuaan iskee kuitenkin todellisuus rajusti päin naamaa. Ulkona odottava maailma ja jopa tutut naapurikorttelit tuntuvat isoilta ja pelottavilta, kun ei ole enää työelämän rutiineja turvana. Työpaikalle siirtyminen kävellen päivittäin samoja askelmerkkejä noudattaen, tai joka-aamuinen autossa istuminen ja ruuhkassa kiroilu luovat tiettyä perusturvaa arkeen, joka loistaa poissaolollaan loman alettua.

Loman aiheuttamaan turvattomuuteen kannattaa suhtautua mahdollisimman neutraalisti ja olla itselleen armollinen. Koiranpennutkin totutetaan yksinoloon tai ulkoiluun vähitellen, pientä askelta kerrallaan. Loman ensipäivinä voi laittaa varovasti jalkaa ulos ovenraosta ja tunnustella, miltä petollisesti paahtava kesäaurinko ja sen peittävä pieni tuulenvire tuntuvat. Vähitellen lomareviiri laajenee, pian uskaltaa jo käydä postilaatikolla, ja niin edelleen.

Pakollinen jutustelu naapureiden kanssa

Sitten kun ulkona liikkuminen alkaa sujua, vastaan tulee muita haasteita. Kesälomalla on muun muassa huomattavasti vaikeampaa vältellä naapureita ja heidän kanssaan jutustelua. Arjen ja työn tiimellyksessä pystyy helposti uskottelemaan itselleen, että on aina kiire jonnekin. Nopeat moikkailut rapussa ja sutkautukset säästä vielä menevät, mutta mun täytyy tästä nyt lähteä. Oli kiva törmäillä.

Tähänkin ongelmaan pystyy onneksi varautumaan. Lomallakin on hyvä noudattaa tiettyjä rutiineja ja kellonaikoja, jolloin poistuu kotoa tai saapuu kotiin. Liikkuessaan naapurustossa kannattaa myös lomalla pitää katse tiukasti älylaitteen näytössä ja kuulokkeet korvilla. Näin riski joutua kiusallisiin vuorovaikutustilanteisiin tuttujen naamojen kanssa pysyy minimaalisena.

Lomamatkat

Tietyssä loman vaiheessa ahkerimmankin työjuhdan ajatukset alkavat harhailla työasioista, ja lomailijalle iskee niin sanottu ”lomafiilis”. Tämä on kaikkein petollisin mielentila, jolta on vaikea välttyä loman jatkuessa jo kolmatta viikkoa. Mieleen saattaa juolahtaa jopa ajatuksia pidemmistä lomamatkoista. Tavallisessa arjessa tällaisista hullutuksista on turha haaveillakaan, mutta ikävä kyllä nälkä kasvaa lomaillessa. Suomen kiertue omalla autolla tai kaupunkiloma Euroopassa alkavat houkuttaa, kun helteinen heinäkuun aurinko sumentaa lomailijan mielen. On kuitenkin hyvä pitää mielessään, että erityisesti lomamatkat ovat täynnä riskejä.

Uudemmallekin autolle voi olla liikaa tuhansien kilometrien kurvailu normaalin kaupunkiajon jälkeen. Johtotähden hyydyttyä tienvarteen lomafiilis sentään katoaa tehokkaasti, mutta auton korjauskuluja saa maksella vielä joulukuussakin. Ulkomaanmatkoilla lomafiilis sen sijaan kasvaa aivan uusiin sfääreihin. Uusien kokemusten karttuessa ja maailmankuvan avartuessa piilee vaara, että mieli irtaantuu töistä lopullisesti. Reissun lähestyessä loppuaan paluu Suomeen, syksyn pimenevät illat ja talven räntäsateet vyöryvät päälle rutistaen pois lomailijan viimeisetkin työmotivaation rippeet. Loman päätyttyä ajatukset uiskentelevat edelleen aurinkorannoilla, eikä työnteosta tule enää mitään. Paras lääke näihin on unohtaa tyystin ajatukset lomamatkoista, kömpiä takaisin sohvalle ja avata telkkari. Lukuisat tosi-tv-sarjat antavat osviittaa siitä, mitä liiallinen lomailu voi pahimmillaan aiheuttaa.

Lomalle lompsis…

Näihin sanoihin ja pelonsekaisiin tunnelmiin päätän kirjoitukseni. Mulla alkaa neljän viikon kesäloma ihan näillä näppäimillä. Onneksi saan käyttää suurimman osan siitä kouluhommien tekemiseen – voisin tehdä kaikille palveluksen ja laittaa siinä sivussa vireille lakiehdotuksen, jolla kielletään vuosittainen lomien kertyminen.

Ristiriitaisin kesäterveisin:
Teemu Yliluoma
Mainoscornerin karvainen härkä
Viestintäliiga Oy

Leave a Reply

Avaa keskustelu
💬 Huolia, murheita,
markkinointitarpeita?
Laita viesti WhatsAppissa!
Powered by