Kesäloma on täynnä yllättäviä vaaroja, joihin lomapärinöissään puuhastelevat ihmiset eivät osaa varautua. Pahimpia paikkoja ovat järvien rannoilla sijaitsevat kesämökit, joille kaikkein turhamaisimmat lomailijat hakeutuvat sankoin joukoin siinä vaiheessa, kun loman pitkäveteisyys on saavuttanut tietyn rajapyykin. Myös festarit ovat koituneet monen pahaa-aavistamattoman lomailijan kohtaloksi.

Mökkeily

Kivikkoinen mökkiranta on vaarallisen liukas, kun selkä vääränä kannetaan kuraista rantavettä saunaan pesuvedeksi. Sitten polttavan kuumista löylyistä hoiperrellaan haparoivin askelin kohmeisen kylmään järveen uimaan. Pakkohan sinne on mennä, ja vähän tavallista äänekkäämmin, kun mökkinaapurikin äsken kävi. Saunan kiuas puolestaan on vaarallisen kuuma, ja siihen tulee helposti hyisestä järvestä noustuaan pienessä endorfiinihiprakassa nojattua aiheuttaen paluumatkaa vaikeuttavat kivuliaat takataskut molempiin pakaroihin.

Myös aurinko on kesämökillä erityisen vaarallinen. Keskipäivän lämmössä laiturilla makoillessa, vienon tuulenvireen viilentäessä ihoa ja iskelmien soidessa taustalla vanhasta putkiradiosta, on muutaman virvokkeen jälkeen nukahtaminen lähes väistämätöntä. Illalla havahtuessa pää on sekaisin ja verkkopaita on palanut kiinni ihoon saaden aikaan räikeän salmiakkikuvioinnin koko yläkroppaan. Tässä on sentään myös positiiviset puolensa: auringonpistoksen aiheuttama kuumetila viilentää oloa, ja toisaalta lomailija välttyy tulevilta makuuhaavoilta, kun ei pysty enää kunnolla makaamaan.

Miksi kesäloma pitäisi kieltää - mökkeily

Festarit

Sitten pääsemmekin kesälomailun vaarallisimpaan ja vastenmielisimpään ilmiöön: festareihin. Näihin tapahtumiin osallistuminen on sulaa hulluutta. Kerran festareille erehtynyt ja sieltä hengissä selvinnyt tietää, ettei siitä kuitenkaan mitään hyvää seuraa, ja saattaa siksi epäröidä festareille lähtemistä. Lomailija on kuitenkin sisimmässään laumaeläin, joten yleensä sosiaalinen paine pakottaa itsepäisimmätkin tyypit takaisin tuolle kärsimysten tielle.

Nykyfestareilla musiikki soi äänenvoimakkuudeltaan vaarallisen lujaa, mutta on yleensä myös laadullisesti niin heikkoa, että korvathan siinä särkyvät. Vääjäämättömän kuulovaurion lisäksi tiedossa on myös todennäköinen näön menettäminen. Syynä tähän voivat olla menomatkalla moottoritien varresta ostettu ja juomiseksi festarialueelle salakuljetettu tärpätti, tai yleisen festarihuuman aiheuttama liiallinen aurinkoon tuijottelu.

Aidatulle festarialueelle ahdetaan myös aivan liikaa ihmisiä, ja tuohon aivottomaan massaan eksyy pieni lomailija helposti. Kadotettuaan ensin kaikki kaverinsa, oman onnensa nojaan jäänyt festariuhri kadottaa seuraavaksi omaisuutensa ja lopuksi itsensä.

Miksi kesäloma pitäisi kieltää - festarit

Joissain tapauksissa festareilla saattaa syntyä myös epätoivottuja ihmissuhteita. Heikolla hetkellä olutteltasta kainaloon napattu kumppani ei näytäkään enää seuraavana päivänä yhtä ruusuiselta, ja liian pitkälle viedystä suhteesta voi olla hankalaa päästä eroon.

Kesäheilojen ja fyysisten vammojen lisäksi festarit aiheuttavat kasan henkisiä traumoja. Festarialueen edesottamukset palautuvat mieleen yksitellen toinen toistaan kivuliaampina väläyksinä seuraavan parin viikon aikana. Päivisin ei uskalla edes kaupassa käydä, ja yöt menevät hikisenä sängyssä pyörien. Juuri nukahtamisen hetkellä ulkoa kantautuvaan kovaan ääneen herääminen aiheuttaa festareilta selvinneelle paniikinomaista nyyhkytystä. Poloinen ei ymmärrä, oliko kyseessä taivaalta pudonnut tuntematon esine vai normaali festareiden jälkeinen aistiharha.

Lue myös:

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 1. Ylensyöminen

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 3. Loman päättyminen