Minähän en pidä tänä kesänä lomaa lainkaan. Eikä sinunkaan kannattaisi. Itse asiassa koko kesäloma pitäisi kieltää, tai ainakin rajoittaa lomailua muutamalla lakipykälällä. Miksikö? Siihen löytyy paljon painavia syitä. Asiaan ei vaikuta millään tavalla se, ettei minulle ole ehtinyt kertyä riittävästi lomapäiviä.

Lomailu ei ole pelkästään yliarvostettua, vaan myös laiskaa ja moraalitonta. Onneksi on vielä meitä, jotka ajattelevat muutakin kuin omaa karrelle ruskettunutta napaansa. Menetettyjen sielujen lomailua nimittäin yritetään paikkailla repimällä heidänkin työpanoksensa suoraan meidän yksinäisten patrioottien selkänahasta. Eipä tämä toisaalta minua haittaa, koska olen itse niin ahkera ja tunnollinen, etten edes haluaisi lomailla.

Vähintä mitä voisimme tehdä, olisi säätää omat lakinsa siihen, mitä kesälomalla saa ja ei saa tehdä. Saattaisihan siitä aluksi pieni mekkala syntyä, mutta lyhyen niskoitteluvaiheen jälkeen voisimme turvallisin mielin myöntyä kansan etua valvovan isoveljen ikeeseen ja ymmärtää, että nämäkin säännöt ovat vain lomalaisten omaksi parhaaksi.

Pysähdytäänpä siis hetkeksi miettimään, millaisia vaaroja kesäloma tuo tullessaan.

Kesäloma aiheuttaa ylensyömistä

Yllättävä painonnousu on hyvin tavallinen vaiva paatuneidenkin lomapäiden keskuudessa, ja syitä tähän voidaan lähteä loman jälkeen ruotimaan yhdessä muiden kohtalotovereiden kanssa. Kerron muutaman varoittavan esimerkin, jotka olen siis kuullut lomailevilta tutuiltani.

Yleisin virhe ja kirjaimellisesti painavin syy kesälomalla lihomiseen on liiallinen grillaaminen. Toukokuusta lähtien vaahto suupielissä julistettu rantakuntoon hankkiutuminen unohtuu nopeasti, kun loma vihdoin alkaa ja arkielämän velvollisuudet jätetään muiden harteille. Ei muuta kuin grilli kuumaksi ja ällöttävän rasvaiset pihvit, kyljykset ja makkarat tirisemään. Kaiken kruunaa tuorejuustolla täytetyt ja pekoniin käärityt herkkusienet, joista pelkkä ajatuskin pakottaa lomalla olevat sylkirauhasparat takaisin töihin aiheuttaen kaikille lähistöllä oleville tukehtumisvaaran omaan kuolaansa jo ennen ruokailua.

Miksi kesäloma pitäisi kieltää - liiallinen grillaaminen

Joskus lomailija on niin laiska, ettei jaksa edes itse grillata. Tällöin pistetään vähän parempaa shortsia ja kauluspaitaa päälle ja mennään ravintolaan syömään, kun on niin nätti sääkin. Ulkona syöminen on vastenmielinen tapa erityisesti kesäaikaan, koska ravintoloiden terasseilla liian äänekkäästi nautiskelevista lomalaisista joutuvat kärsimään myös viattomat ohikulkijat.

Miksi kesäloma pitäisi kieltää - ulkona syöminen

Olipa kyseessä oman takapihan grillaushetki tai ulkona syöminen, monesti suolaisten herkkujen venyttämiä vatsalaukkuja kiusataan vielä aterian päälle vaniljajäätelöllä ja tuoreilla mansikoilla. Pahimmassa tapauksessa jäätelön alla on viipale marenkikakkua tai isoäidin reseptillä leivottua kääretorttua.

Kaikki tämä porsastelu kruunataan satunnaisella (lue: jokapäiväisellä) pienellä tissuttelulla. Sitä tuskin ennätetään edes viimeisenä työpäivänä kotiin, kun ensimmäinen huurteinen rasahtaa auki imeytyen suoraan janoisen lomailijan repiviin ikeniin. Toinen valuu sentään kurkusta alas, mutta katoaa silti yhtä nopeasti kuin ensimmäinenkin. Kolmas läikähtelee jo iloisissa tunnelmissa rinnuksille, ja loppu on historiaa.

Huom! Nämäkin harmit voisi helposti välttää pysymällä pois kesälomalta. Moccamasterin ruplatus ja kolmioleipäpaketin rapina aamuisin luovat perusturvaa kaltaiseni ahkeran työläisen arkeen. Sitä kun lounastauon koittaessa vaeltaa pelkkä Saarioisten Härkäruukku seuranaan firman pimeitä käytäviä kohti keittiön mikroa, voi tuudittautua ajatukseen: onneksi tämä ei lihota – kunhan syön vain yhden ja säästän tuon toisen huomiselle.

Lue myös:

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 2. Mökkeily ja festarit

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 3. Loman päättyminen