Heinäkuun aikana muiden lomaillessa olen miettinyt aktiivisesti kesäloman vastuuttomuutta ja perinpohjaista turhuutta. Tässä vielä pari asiaa, joiden myötä kaikille pitäisi viimeistään tulla selväksi, ettei kesälomailu kannata.

Laiskistuminen

Monella lomailijalla on taipumus lojua jossain vaiheessa kesälomaansa myös täysin toimettomana. Viimeistään mökkeilyputken tai hengenvaarallisen festarireissun jälkeen täytyy huilata, ja lopulta makoilukin meinaa lähteä hanskasta. Tai siis ei se mihinkään lähde, vaan hanskatkin tippuvat kirjaimellisesti käsistä, ja ennen pitkää uunoturhapuromainen vastuun välttely iskostuu osaksi lomailijavätyksen perusluonnetta. Sittenhän se sormi vasta meneekin suuhun, kun loman loppuessa pitäisi kerätä pirstaloituneen työmoraalinsa rippeet ja raahata itsensä häntä koipien välissä takaisin toimistolle.

Loman päättyminen

Tämä on jokaista lomailijaa koskettava kipeä aihe, jota ei osata kunnolla käsitellä. Mikäli kaikista tässä artikkelisarjassa mainituista haasteista on kuin ihmeen kaupalla selvitty, lomailijan syöksee henkiseen kadotukseen viimeistään kesäloman päättyminen.

Pikkuhiljaa loman edetessä sen päättyminen on alkanut kaivertaa lomailijan mieltä, mutta ajatusta pyritään pakoilemaan viimeiseen asti. Tätä psyykeen tuhoavaa tunnetta ei kuitenkaan pääse millään karkuun, vaan pahimmillaan viikkoja jatkuneen vastuuttoman vetelehtimisen päätteeksi jokaisen lomailijan saavuttaa sama kylmä fakta: töihin on taas palattava.

Ensimmäisten työpäivien aikana lomalta palaavan olo on tyhjä ja tärkeät työasiat kaikuvat kuin kuuroille korville. Mielessä pyörivät edelleen mökillä alasti kirmailu ja Kangasniemen kyläkaupasta ostetun Ässämix-mehujään nuoleskelu kilpaa auringon kanssa. Eniten kuitenkin vihlaisee se hetkellisesti uudelleen koettu vapaudentunne, jonka luuli viime syksynä töihin palatessaan kadottaneensa lopullisesti.

Monelle kesäloman päättyminen on yksi elämän suurimmista tragedioista, joka kaiken lisäksi toistuu vähintään kerran vuodessa. Miksi siis kidutamme itseämme kerta toisensa jälkeen tällaisilla koettelemuksilla? Eikö olisi kaikkien suomalaisten etu, jos kesäloma kiellettäisiin kokonaan?

Lähdenkin tästä lämmittelemään päivän härkäruukkua.

 

Terveisin,

Teemu

Liukuhihnan ritari, kadotettujen lomasielujen pelastaja

 

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 3.

 

Lue myös:

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 1. Ylensyöminen

Miksi kesäloma pitäisi kieltää, osa 2. Mökkeily ja festarit