Blogi

Kotisivut ja verkkokaupat vaativat oikeat työkalut

Verkkosivustot tulisi aina rakentaa tarpeen ja tarkoituksen mukaan. Näin saavutetaan paras kustannustehokkuus ja sivustolle asetetut tavoitteet. Toisinaan drag & drop -tyyppisillä moduuleilla rakennetut kotisivut riittävät, välillä taas tarvitaan käsityönä tehtyä koodausta. Tärkeintä on tiedostaa, milloin mikäkin tapa on järkevin.

Viestintäliiga osti alkuvuodesta ohjelmistotoimisto Whitestone Oy:n liiketoiminnan. Talossa häärää siis nykyisin liuta kovan luokan koodareita, joten palvelutarjontamme ulottuu nyt myös digitaalisten palveluiden tekniseen puoleen. Erilaiset kotisivut ja verkkokaupat saa nyt samalta tiskiltä kuvien, grafiikan ja tekstisisältöjen kanssa. Verkkosivujen ja verkkokauppojen rakentamisessa ei ole ”yksi ratkaisu sopii kaikille” – vaihtoehtoa, vaan paras lopputulos saadaan tarvelähtöisellä työllä. Tässä blogitekstissä syvennytään siihen, millaisilla työkaluilla erilaisiin verkkosivutarpeisiin on järkevää tarttua.

Kotisivut ja niiden rakentamisen työkalut

Taidemaalausta ei tehdä kirveellä eikä puutöitä pensselillä. Ellei sitten ole kyse jostakin postmodernista tulkinnasta liittyen luovan työn tuskaan. Yleensä kuitenkin kannattaa valita työtehtävään oikea työkalu. Tämä pätee myös kotisivujen ja verkkokauppojen rakentamisessa.

Karkeasti verkkosivujen rakentamisessa käytettävät työkalut voidaan jakaa julkaisijalähtöisiin ja kehittäjälähtöisiin. Voisi sanoa, että toiset on suunnattu kirjoittajille ja toiset koodaajille. Työkalujen suosiokilvassa dominoiva WordPress on esimerkki ensimmäisestä: sovellus on alun perin suunniteltu julkaisutyökaluksi yksinkertaisia blogeja varten. Sovelluksessa korostui sen alkutaipaleella helppokäyttöisyys teksti- ja kuvasisällön julkaisemisessa. Sittemmin palvelua on kehitetty ja sitä on ryhdytty käyttämään laajemmin verkkosivujen ja verkkokauppojen toteutukseen.

Whitestone Oy:n kehittämä ja yli 10 vuotta käyttämä wManage on esimerkki kehittäjälähtöisestä työkalusta. Sen käyttö vaatii ohjelmointitaitoja, sillä valmiiden elementtien sijasta suurin osa sivustosta tehdään käsityönä. Tällainen ”raaka” työkalu vaatii siis syvällisempää osaamista verrattuna WordPressin käyttöön, mutta samalla se antaa enemmän vapauksia sivuston rakentamiseen.

Hyvät kotisivut syntyvät tavoitteesta

Ennen ensimmäistäkään verkkosivuhahmotelmaa on tärkeää selvittää, mitä sivustolla tavoitellaan. Yllättävän suuri osa kehitysprojektista koostuu siitä, että sivuston tekijä ja sivuston tilaaja neuvottelevat siitä, mitä sivustolta halutaan. Näillä peruskysymyksillä pääset hyvin alkuun ja edistät projektia jo ennen kuin se edes alkaa:

Kenelle sivusto on suunnattu? Halutaanko sivustolle houkutella yksityisiä kuluttajia vai yrityksen edustajia? Keitä sivuston tekstin tulisi puhutella? Onko kohderyhmällä joitain rajoitteita verkkosivujen käytössä?

Mitkä ovat toimialasi erikoispiirteet ja haasteet, jotka verkkosivujen tekijän tulisi tietää? Olet itse oman liiketoimintasi asiantuntija. Miettimällä ja kokoamalla oleellisen tiedon välitettäväksi verkkosivukehittäjälle edesautat sitä, että hän ymmärtää liiketoimintasi ja sen erityispiirteet mahdollisimman hyvin.

Mitä toimintoja haluaisit sivustolla olevan? Näitä ajatuksia putkahtelee usein lisää kesken kehitysprojektin. Homma sujuu tehokkaammin, kun niitä miettii jo hieman ennakkoon. Varaudu myös ideoiden tyrmäämiseen, sillä kehittäjällä voi olla jo kokemusta siitä, toimiiko idea käytännössä vai ei. 

kotisivut

Sormet ovat oleellinen työkalu verkkosivujen tekemisessä.

Verkkosivujen tietoturva

WordPressin ja wManagen tietoturvan vertailu on osa ikuista keskustelua siitä, onko avoimen systeemin vai suljetun systeemin ratkaisu parempi. WordPress on avoin systeemi, ja siihen on liitettynä tällä hetkellä ominaisuuksia usealta eri palveluntarjoajalta, joista jokainen on potentiaalinen tietoturvariski. Tosin WordPress tarkastelee näitä kaikkia, ja suuren käyttöasteensa vuoksi turvallisuuspuutteet usein huomataan nopeasti. Suljetussa systeemissä tieto on puolestaan niin sanotusti yhden oven takana, ja tuon oven suojausmekanismeista ei ole saatavilla vihiä julkisuudessa. Suljettuun systeemiin siis todennäköisesti kohdistuu vähemmän hyökkäyksiä kuin avoimeen, mutta tietoa systeemin kestävyydestä kertyy samalla vähemmän.

WordPress vai wManage?

Verkkosivujen tekoon ja ylläpitoon käytettävän työkalun valintaan vaikuttavat iso joukko muuttujia. Molemmissa palveluissa sisällön lisääminen sivustolle on loppukäyttäjälle helppoa visuaalisen käyttöliittymän avulla. Erot liittyvät lähinnä rakennusvaiheeseen, sivuston kokoon ja myöhempiin isoihin muutoksiin.

WordPress
 • Mahdollisuudet rajoittuvat moduulien ja integraatioiden valikoimaan, joka on toki varsin kattava
 • Sivuston teko ja käyttö helpoimmasta päästä hieman perehtyneelle
 • Yksinkertaisissa tapauksissa valmista tulee hyvin nopeasti
 • Lähtökustannus on pienempi, koska sivuston suunnittelua ei tehdä käsityönä vaan toiveet toteutetaan moduulien sallimissa rajoissa
 • Verkkosivun latausnopeus pidempi
 • Avoin systeemi
 • Toimii hyvin yksinkertaisen bulkkiverkkokaupan pyörittämisessä
 • Alustan koodiin ei ole mahdollista tehdä muokkauksia
wManage
 • Toiminnoissa ja visuaalisissa elementeissä vain mielikuvitus ja aika rajoittavat mahdollisuuksia
 • Sivuston rakentaminen vaatii korkeaa ohjelmointiosaamista, mutta sisällön päivitys on käyttäjäystävällistä
 • Monipuoliset tarpeet voidaan huomioida kattavasti
 • Lähtökustannus suurempi, koska perustamistyöhön käytetään enemmän aikaa ja vaivaa ja lopputulos on tarkkojen toiveiden mukainen
 • Verkkosivun latausnopeus lyhyempi
 • Suljettu systeemi
 • Mahdollistaa esimerkiksi hinnoittelun taustajärjestelmän sisällyttämisen verkkokauppaan
 • Alustan koodi on muokattavissa

Kotisivut tai verkkokauppa lähtee rakentumaan siis samasta, mistä niin moni muukin kehitystyö: tavoitteen ja tarpeen sanoittamisesta. Sen jälkeen tavoite jaetaan pienempiin palasiin ja palasten työstämiseen valitaan oikeat työkalut. Työvaiheet aikataulutetaan ja silloin projekti onkin jo tekemistä vaille valmis. Ja tekijäkin olisi mukavasti tarjolla.

TL;DR: Niin kauan kun kotisivu- tai verkkokauppatarpeesi ovat hyvin yksinkertaisia, niin tehdään sivusto WordPressillä ja sen valmismoduuleilla – niillä se hoituu nopeasti ja on tarpeeseen nähden järkevää ja kustannustehokasta. Mikäli taas haluat alusta loppuun suunnitellun sivuston ja kustomoidut toiminnot ja ulkonäön, niin wManagella työstetty käsityö vastaa parhaiten tarvettasi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää, niin vinkkaamme kohti järkevintä ratkaisua!