Blogi

Poliisiasiaa!

By 18/01/2019 toukokuu 27th, 2019 No Comments
kielioppi

Seis lain nimessä! Se on Viestintäliigan kielikonstaapeli tässä, hei vaan. Onkos teiltä pilkku eksynyt hakoteille?

Kielioppi on vakava asia. Joskus on kyse jopa elämästä ja kuolemasta. Jos kielenhuolto epäonnistuu, tulee pahimmillaan ruumiita. Vertaapa vaikka näitä:

Kohta syödään, mummi!

Kohta syödään mummi!

Ja vaikka mummi saisikin pitää henkikultansa, saattaa esimerkiksi tekstiin epähuomiossa vilahtanut yhdyssanavirhe ajaa koko virkkeen jorpakkoon:

Tässä on vieraspaikka. (Mukavaa, tähän voin pysäköidä!)

Tässä on vieras paikka. (Missähän se tuttu paikka on?)

 

Rantakuntoon kesäksi! (Jaahans, täytynee suunnata kuntosalille.)

Ranta kuntoon kesäksi! (Jaahans, täytynee lähteä siivoamaan roskat hiekalta.)

 

Kaidalla tiellä pysyminen kannattaa

No, leikki sikseen. Tehokkaassa yritysviestinnässä oikeinkirjoitus on avainasemassa. Lukija ei jaksa keskittyä tekstiin, jossa pitää vähän väliä pysähdellä pohtimaan sekavan virkkeen merkitystä. Pahimmassa tapauksessa peli on menetetty, ja mahdollinen asiakas on jo siirtynyt seuraavaan aiheeseen.

Sosiaalisessa mediassa ihmisiä pommitetaan viestien tulvalla, joten vaikeaselkoiset tekstit skipataan surutta. Yritykselläsi on vain muutama sekunti aikaa tehdä vaikutus. Hyvin muotoiltu ja oikoluettu teksti antaa yrityksestäsi uskottavan vaikutelman.

Kannattaa siis viettää hetki ylimääräistä laatuaikaa tekstin kanssa. Omille virheilleen tulee nopeasti sokeaksi, joten parasta on, jos tekstin voi antaa toisen silmäparin syynättäväksi ennen julkaisua.

Tässä vielä muutama liikennemerkki ohjaamaan suomen kielen hankaliin risteyksiin, jotta ajokki pysyy tiellä, eikä lukija tipahda matkasta.

Pitkä vai lyhyt viiva?

Yhdysmerkkiä, tuttavallisemmin lyhyttä viivaa, käytetään yhdyssanan osien välissä ja tavuviivana. Yhdysmerkkiä hivenen pidempi ajatusviiva puolestaan erottaa muun muassa ääripäitä ja osapuolia osoittavia sanoja. Tässä muutama esimerkkitapaus, joissa tekstiin kuuluu lätkäistä ajatusviiva:

1.–3.3.

30–40-vuotiaat

TPS–Ilves 1–1

Suomi–Ruotsi-maaottelu

Oikeaan asiaan viittaaminen

”Kirjoitin ystäväni kommelluksesta Twitterissä, joka oli sangen hauska.”

Näyttääkö virke jotenkin hassulta? Joka-sanalla kuuluu yleensä viitata aivan sitä edeltävään sanaan tai sanayhdistelmään. Jos viittaus menee pieleen, virke käy lukijan kannalta sekavaksi. Pyöräytetäänpä siis hieman esimerkkiämme:

”Kirjoitin Twitterissä ystäväni kommelluksesta, joka oli sangen hauska.”

Kapulakieli

Kapulakielestä varoitellaan usein, eikä täysin suotta. Puitteissa, liittyen, johtuen, johdosta, kyseessä, myötä, osalta. Kaikki kankeita ja hankalia ilmauksia vailla konkretiaa. Mitä ovat resurssit? Ovatko ne rahaa, aikaa, työntekijöitä vai jotakin muuta? Tätä lukijasikin miettii, joten kerro se hänelle.

 

P.S. Kukaan ei ole täydellinen, eikä jokaista sääntöä voi muistaa ulkoa. Onneksi meillä on Kotimaisten kielten keskus eli Kotus, jonka sivuilta saa apua, kun oma muisti pätkii.

Voit aina myös heittää pallon meille. Tarkistamme oikeinkirjoituksen puolestasi tai kirjoitamme vaikka koko tekstin.

Avaa keskustelu
💬 Huolia, murheita,
markkinointitarpeita?
Laita viesti WhatsAppissa!
Powered by