Blogi

Tyhjää päässä ja paperilla

By 29/05/2019 kesäkuu 3rd, 2019 No Comments

Mitä tehdä, kun valkoinen Word-tiedosto näytöllä on isompi mörkö kuin Marko Anttila?

Blogivuoroni on kummitellut firman julkaisukalenterissa jo monta viikkoa. Sisällöntuotannon ammattilaisena yhden kirjoituksen kasaaminen pitäisi olla helppo nakki, mutta pää jyskyttää tyhjää.

Vitkuttelu ei nyt enää auta, sillä kalenteripoliisi Taneli hengittää niskaan, ja Matti kilistelee jo innoissaan sakkokassaa. Jotakin pitää saada näppäimistöstä ulos ja äkkiä.

Mahtaisiko ideoinnin ulkoistaminen auttaa? Heitän epätoivoisen kysymyksen sisältöjengin huoneen poikki:

”Jyri auta! Mistä mun pitäisi kirjoittaa?”

”Tyhjän paperin kammosta?” Jyri vastaa sekunnin murto-osassa, eikä nosta edes katsettaan näytöltä.

Bingo!

Huomasin yhtäkkiä, että kappas, olin unohtanut kaikki omat ohjeeni siihen, kuinka tekstiä saa pieraistua tyhjästä. Ongelmalle on annettu (tai käännetty) nimiäkin: kirjoittajan blokki, tyhjän paperin syndrooma, valkoisen paperin kammo.

Samalla, kun ohjaan tässä itseäni takaisin raiteille, kirjaan ohjeeni ongelman selättämiseen myös teidän muiden hyödynnettäväksi. Eivät ehkä ole kaikkien mielestä toimivia, mutta ainakin itse pääsen näillä aina vauhtiin. Kokeile ihmeessä seuraavan kerran, kun blogitekstin, asiantuntija-artikkelin tai vaikka somepäivityksen kanssa on käynnistymisvaikeuksia.

 

Aloita alusta

Otsikko tuntuu usein tekstin vaikeimmalta osalta. Teksti saattaa olla jo valmis, mutta otsikko puuttuu edelleen. Pitäisi olla ytimekästä ja mielellään nokkelaakin.

Mitäpä, jos kokeilisit kirjoittaa otsikon ensimmäiseksi? Ihan tyhmä ja kornikin otsikko kelpaa tässä vaiheessa. Kun edes jonkinlainen aihio on paperilla, sitä on helpompi lähteä muokkaamaan vetäväksi otsikoksi, kun teksti on valmis.

Jo toimittaja-aikoinani tämä kikka toimi aina.

Kirjoita jotain, ihan mitä vaan

Edellinen vinkki toimii myös koko tekstiin. Aloita kirjoittaminen, vaikka mitään ei tulisi mieleen. Laita sanoja peräkkäin, kirjaa ylös hajanaisia ajatuksia. Nyt paperi ei enää ainakaan ole tyhjä!

Turha itsekriittisyys kannattaa unohtaa, sillä lauseita voi aina muokata myöhemmin tai poistaa typerimmät kokonaan.

Tee muistiinpanoja

Jos suunnilleen tiedät, mistä aiheesta olet kirjoittamassa, kannattaa aihetta jäsennellä jotenkin. Ranskalaiset viivat, ajatuskartta tai mikä tahansa vastaava toimii. Varsinkin opiskeluaikojen kirjoitustöissä käytin usein tätä menetelmää, koska vaikeiden aiheiden kokonaisuuksia oli näin helpompi hallita.

Pidä tauko

Tuijottelu ulos ikkunasta, kuppi kahvia tai happihyppely – ota hetki etäisyyttä tekstiisi.

Tutki aikaansaannosta

Minulle käy usein niin, että ennen luovaa taukoa teksti tuntuu kammottavalta kuralta. Kun palaan tekstin pariin, yllätys on mukava, kun lauseet näyttävätkin äkkiä varsin järkeviltä. Tutki tekstiäsi toisen silmin ja anna myös toisten silmien tutkia tekstiäsi. Näytä kirjoitus vaikka työkaverille, joka hoksaa varmasti ne virheet, joille itse olet jo ehtinyt tulla sokeaksi.

 

Lisävinkit:

Ajattele lauseita

Mitäkö teen iltaisin sängyssä, jos en saa unta? Kirjoitan mielessäni seuraavaa juttua. Muodostan tekstiä päässäni ja annan ideoiden virrata. Usein uni yllättää kesken kaiken, ja aamulla nerokkaasta tekstistä muistuu mieleen vain murto-osa, mutta jokin aivoissa on ainakin liikahtanut oikeaan suuntaan. Voisihan tätä menetelmää tietysti käyttää ihan päiväsaikaankin…

Pidä muistikirjaa

Kukko ei käskien laula ja ideointi ei yleensä onnistu, jos tekstin olisi pitänyt olla valmiina jo eilen. Parhaat ideat pulpahtavat mieleen lenkillä, bussipysäkillä, kassajonossa tai iltaisin sohvalla. Pidän usein mukana pikkuruista muistikirjaa, jonne kirjaan parhaat ajatukset. Onpahan jokin pesämuna, josta ammentaa.

 

Näiden lisäksi toisinaan näköjään myös auttaa, kun pyytää ihan vaan nöyrästi apua. Tämäkin teksti tuli valmiiksi, kiitos Jyrtsä!

Leave a Reply

Avaa keskustelu
💬 Huolia, murheita,
markkinointitarpeita?
Laita viesti WhatsAppissa!
Powered by