Heinäkuu. Kuukausi, jona suurin osa suomalaisista on siirtynyt toimistoilta uimarannalle. Some alkaa hiljalleen täyttyä toinen toistaan upeammista lomakuvista. Itsekin otat kesäisen kuvan herkullisesta drinkistäsi ja ajattelet julkaista sen loman kunniaksi Instagramiin. Avatessasi sovelluksen näet kuitenkin kaverisi julkaisseen vastaavanlaisen kuvan. Kuvissa on kylläkin yksi oleellinen ero: kaverisi kuva on omaasi 10 kertaa parempi. Harmistuneena katsot omaa otostasi miettien, mikä siinä meni niin pahasti pieleen.

Ei hätää! Pienillä muutoksilla saat todellisen kesäfiiliksen välitettyä myös omiin lomakuviisi. Näihin kuviin et tarvitse edes kallista järjestelmäkameraa, sillä me avasimme oven kännykkäkameran saloihin. Listasimme yleisimmät lomakuvat ja vinkit, joiden avulla pystyt saamaan kuvistasi vielä astetta parempia.

1. Keskellä päivää otettu kuva

Kirkas auringonvalo ei ole ystäväsi, ei ainakaan valokuvissa. Pyri ottamaan kuvat aina joko muutama tunti ennen auringonlaskua tai heti auringonnousun jälkeen. Jos kuitenkin haluat ottaa itsestäsi kuvan keskellä päivää, älä asetu suoraan auringonvaloon. Jos sinun on syystä tai toisesta aivan pakko seistä auringossa, ota kuva vastavaloon. Tällöin kasvoille ei muodostu liian kovia varjoja. Kauneimmat värit ja tarkimman kuvan saat kuitenkin ottamalla kuvan varjossa.

2. Ruoka- tai juomakuva

Tähän tarvitsee sanoa vain yksi asia: älä käytä salamaa. Tämä ohje pätee kyllä lähes kaikkiin muihinkin kuviin. Jos rantabaarin valaistus on jo liian hämärä kuvan ottamiseen ilman salamaa, siirry lähemmäs mahdollista valonlähdettä, tai jätä kuva kokonaan ottamatta.

3. Auringonlaskukuva

Jos tarkoituksenasi oli ikuistaa sekä upea auringonlasku että ruskettunut naamasi, kannattaa valitettavasti valita vain toinen. Suoraan auringonlaskua kohti otettu naamakuva muuttuu lähes väkisin tummaksi siluettikuvaksi, jossa näytät lopulta enemmän Möröltä kuin Hollywood-tähdeltä.

Voit parantaa kuvaa kahdella tavalla. Aluksi voit muuttaa kuvan valotusta napauttamalla kohtaa, jonka haluat valottuvan oikein. Tässä tapauksessa napautat siis kuvattavaa kohdetta, jolloin kännykän kamera valottaa kuvan oikein. Joissain kännyköissä, kuten iPhonessa, voit napauttamisen jälkeen vielä liu’uttaa sormeasi ylös- tai alaspäin muuttaaksesi kuvan valotusta.

Parhaan lopputuloksen saat kuitenkin, kun käännät kameraa hieman auringosta poispäin. Tadaa! Näytät yhtäkkiä lähes kadehdittavan hyvältä lämpimän auringonvalon tanssahdellessa kasvoillasi.

4. Klassinen turistikuva

Turistikuva on oiva valinta, kun haluat todistaa kavereillesi käyneesi nuuhkimassa tunnelmaa paikallisella nähtävyydellä.  Yleinen virhe on asettua vahingossa niin, että tolppa tai jokin muu esine törröttää keskeltä päätä. Toinen virhe on katkaista kuva keskeltä liikkuvaa niveltä, koska raaja näyttää tällöin vähän kummalliselta. Muista myös katsoa, että horisontti on suorassa.

5. Filtterikuva

Ah, Instagram-filtterit. Ne voivat olla joko paras ystäväsi tai pahin vihollisesi. Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että ”less is more”. Filttereitä kannattaa käyttää maltilla, eikä niitä oikeastaan koskaan kannata jättää täydelle teholle.

Nyt sinulla on puistopiknikin lisäksi eväät myös somen parhaimpiin kesäkuviin, ja kuviesi tykkääjämäärät nousevat nopeammin kuin kesäkilot vyötärölle. Tärkeää on kuitenkin myös pitää tarpeeksi somelomaa ja nauttia kesän ikimuistoisista hetkistä, vaikka et saisikaan ikuistettua tunnelmaa yhdeksi täydelliseksi otokseksi.